Les Ampélofolies c'est en janvier à Moussoulens dans l'Aude, une journée festive et gourmande autour de la truffe, du vin et des produits du terroir.
D’abord, la brosser sous un filet d’eau froide et la sécher soigneusement.
Avec des œufs :
Avec de l’huile :
Mettre une truffe entière dans 1 litre d’huile pendant deux à trois jours. Retirez-la et vous avez l’huile truffée pour vos salades diverses.
Avec du beurre :
Y ajouter un hachis de truffe (minimum 6%). Laisser macérer deux jours. A utiliser pour tartiner du pain, à servir avec des pommes de terre cuites dans la cendre ou dans un plat de pâtes juste avant de les servir.
Avec du fromage :
Avec du pain :
Pain grillé chaud badigeonné de quelques gouttes d’huile d’olive, une fine lamelle de truffe de truffe et une pincée de fleur de sel.
Avec de la viande :
Rôti de porc, de veau, ou volaille fermière (de la Piège, par exemple) conviendront parfaitement. Les truffer en piquant (rôti) ou entre peau et chair (pour les volailles), entourer de film alimentaire un ou deux jours avant la cuisson.
Longue :
Au congélateur ou stériliser (deux heures avec un peu d’eau au fond de la conserve).
Courte :
Ambe d'uòus :
· Metre una trufa al mitan de sièis uòus frèscs dins un bòl tampat per doas jornadas.
· Atal, poiretz faire una moleta a las trufas… sens trufa ! Mas degun (non, degun !) vos empacharà pas de rajustar unas lesquetas en mai !
· Aqueles uòus se pòdon tanben preparar borramesclats.
Ambe d'òli :
Metre una trufa entièra dins 1 litre d'òli (d'olivas, val mai !) pendent dos jorns. La tirar : avètz un òli trufat que balharà gòst a totas las vòstras ensaladas.
Ambe de burre :
I ajustar una capolada de trufa, daissaretz confir dos jorns. S'en servir per tostar de pan o amb de trufas (excusatz : de patanas) cuèitas jos las cendres.
Ambe de formatge :
Prendre una porcion de Brie, la copar en dos dins lo sens espés. Espandir una capolada de trufa (mai ne metretz, melhor serà !), tornar tampar lo formatge, enrodar d'un film alimentari e esperar dos jorns per se'n perlecar. Lo camembert o lo munster pòdon prendre la plaça del Brie.
Ambe de pan :
Pan rostit caud onchat d'unas gotas d'òli d'olivas, una lesconetona de trufa e un pecic de flor de sal !
Ambe de carn :
Rostit de pòrc, de vedèl o polalhas de la bòria (de Pièja, per exemple) convendràn a fet. Trufar en piquant (rostit) o entre pèl e carn (per las polalhas), enrodar de film alimentàri un o dos jorns abans de cuèire.
Longa :
Al congelador o esterilizar (doas oradas amb un chic d'aiga al fons de la consèrva).
Corta :
Dins de vin blanc salat, al refrigerador (per conservar una quinzenada). De mai, se pòt utilizar lo vin per realizar salsas.
Se pòt tanben metre la trufa dins un barrèg mitat-mitat de fina de lengadòc e de vin blanc : la trufa se conservarà atal quauques meses.